Hvordan stille til arbeidsutvalget

Hvorfor og hvordan stille til arbeidsutvalget?

Fyll ut kandidatskjema her!

Dette informasjonsskrivet er ment som en oversikt over den viktigste informasjonen om valg til AU. Ta gjerne kontakt om du har spørsmål eller ønsker mer informasjon.  Sittende AU tar gjerne en uformell kaffe om sitt verv eller bare det å stille til AU generelt.

 

Send melding eller mail til leder av Studentparlamentet Elisabeth Hoksmo Olsen: 

e.h.olsen@sp.uio.no

Tlf.: 99405079

Oversikt over hvem som sitter i AU i år, kontaktinfo og hvilke verv de har finner du her.

Oppsummering av viktige frister/datoer:

  • 2. mai: frist for å sende inn kandidatskjema for å bli vurdert av valgkomiteen
  • 23. mai: Valgkomiteen offentliggjør sin innstilling (siste frist)
  • 30. mai: Konstituerende møte (AU blir valgt)
  • 1. juli: Tiltredelse i AU (det vil være mulighet for (delvis) ferie mellom tiltredelse og overlapp)
  • 15.-26. juli: Obligatorisk overlapp. 

Hvorfor skal jeg stille til AU? 

Alle semesterregistrerte studenter kan stille til AU! Ved å jobbe ett år i arbeidsutvalget (AU) blir du ekspert på UiO; AU er en unik mulighet til å bli kjent med alle aktivitetene, folkene og målene UiO har. Du blir kjent med ulike ledere ved UiO og du vil kunne påvirke hvordan UiO skal utvikles framover; alt fra hvordan lesesaler skal se ut og hvordan UiO kan redusere klimagassutslipp, til å jobbe for at studentenes helsetilbud og studiestøtte skal bli bedre. Du får erfaring med å sette politiske mål og hvordan man kan jobbe strategisk for å oppnå dem. I tillegg blir du del av et kontormiljø med totalt åtte personer der alle er engasjert for et bedre UiO der studentene skal ha det best mulig. Arbeidet er variert og utfordrende samt du vil få en unik arbeidserfaring som vil være nyttig i senere jobber. Du får blant annet bred erfaring i teamarbeid og prosjektarbeid/-ledelse.

 

Fyll ut kandidatskjema her!

Hva innebærer det å jobbe i Arbeidsutvalget? 

Dersom du blir valgt til arbeidsutvalget, vil du få innvilget permisjon fra studiene dine ved UiO. Å være en del av arbeidsutvalget vil si å jobbe 100 % som tillitsvalgt for UiO sine studenter. Du får lønn i form av honorar fra Studentparlamentet og kontorlokaler i bygget Villa Eika midt på Blindern. Arbeidsutvalget har flere ukentlige møter innad og jevnlige møter med ulike deler av UiO: Ca. annenhver uke har vi egne møter med rektor, vi har møter med Universitetsbiblioteket, LINK, UiO:Demokrati og andre utdanningsledere ved UiO. Arbeidsutvalgets medlemmer representerer studentene i ulike komiteer og utvalg ved UiO for å løfte studentenes stemme. Medlemmene i arbeidsutvalget jobber tett i team for å sørge for den daglige driften av Studentparlamentet og arrangering av Studentparlamentets møter. 

Verv i arbeidsutvalget

Studentparlamentet velger seks personer til arbeidsutvalget. Dette er de ulike vervene man kan stille til dersom man ønsker å bli valgt til arbeidsutvalget: 

  • Leder
  • Utdanningspolitisk ansvarlig
  • Internasjonalt ansvarlig 
  • Promoteringsansvarlig
  • Universitetsstyrerepresentant (2 studenter) 

Nestleder velges blant arbeidsutvalgets medlemmer på konstituerende møte. 

 

I tillegg til vervet du stiller til fordeler arbeidsutvalget mange oppgaver seg i mellom. Disse vervene internkonstitueres mellom de valgte medlemmene av arbeidsutvalget: 

  • Læringsmiljø- og mangfoldsansvarlig
  • Velferds- og Bærekraftsansvarlig
  • Representant i Circle U. Student Union
  • Studentvalgsansvarlig
  • Semesterstartsansvarlig 
  • Fakultets- og instituttsansvarlig, FIA
  • Nettverket for fakultets- og universitetsstyrer, (FUS)-ansvarlig.
  • Delegasjonsleder på NSO-landsmøte
  • Arrangementsansvarlig 
  • Teknisk ansvarlig
  • Oppfølging av listene 
  • Oppfølging av kjellerpubnettverket
  • Økonomiansvarlig

Hvem kan stille til arbeidsutvalget? 

For å stille til AU må du være semesterregistrert student ved UiO. Du behøver ikke ha vært medlem av Studentparlamentet før eller være medlem i en av de studentpolitiske listene. Dette betyr at alle kan stille, så lenge man er semesterregistrert som student ved UiO vårsemesteret 2024. 

Valgprosessess

Valgkomite: Valgkomiteens formål er å forberede og innstille til Studentparlamentet ved UiO sitt valg av arbeidsutvalg. Innstillingen skal legges til grunn i studentparlamentets forhandlingsmøte i forkant av konstituerende møte. Valgkomiteen sikrer en grundig gjennomgang og vurdering av hver kandidat, i tillegg til en vurdering av arbeidsutvalget sin helhetlige sammensetning. Valgkomiteen skal gjennomføre grundige intervjuer med alle kandidater som stiller innen fristen. Frist for å stille for å bli vurdert av valgkomiteen er 1 uke etter studentvalgets slutt (2. mai). Dette er likevel ikke siste frist for å stille til AU. Det kan du gjøre helt frem til konstituerende møte 30. mai. Valgkomiteens innstilling skal offentliggjøres, med begrunnelse, senest 1 uke før konstituerende. Valgkomiteen skal legge frem sin innstilling, med begrunnelse, på studentparlamentets forhandlingsmøte. 

Forhandlinger: Alle lister + hver uavhengige kandidat sender en forhandler hver i forhandlingsmøtet. Forhandlingsmøtets formål er å skape en felles arena hvor listene(+) kan fremforhandle et resultat, med utgangspunkt i valgkomiteens innstilling, som kan stemmes igjennom på konstituerende møte i Studentparlamentet. Alle kandidater, også de som ikke stilte innen fristen for å bli vurdert av valgkomiteen, vil diskuteres under forhandlinger. Møtet sikrer alle en likeverdig stemme, og forhindrer at avgjørelser tas i andre arenaer, hvor ikke alle listene er representert. Alle deltakere på forhandlingsmøtet må signere en taushetserklæring som forhindrer dem i å videreformidle informasjon av personlig art. Alt som diskuteres på forhandlingsmøtet, med unntak av utfall, er underlagt taushetsplikt. 

Frister/viktige tidspunkter:

Det er en blanding av formelle frister og uformelle tradisjoner knyttet til valgprosessen for arbeidsutvalget. Her ønsker vi å gjøre rede for både det formelle og uformelle slik at du vet hva du kan forvente. 

18.-24. april

 

Studentvalget

Alle studenter ved UiO kan stemme på de studentpolitiske listene. Den listen som får flest stemmer, får flest representanter inn i Studentparlamentet for det kommende året. Tenk på det som et stortingsvalg. 

Formell dato

I forbindelse med valguken 18.-24. april 

 

AU-kandidaturer lanseres på Facebook

Studentparlamentet har en Facebook gruppe kalt “Studentparlamentets diskusjonsforum”.

I løpet av valguken pleier de første kandidatene til AU å skrive en post og dele et bilde av seg selv hvor de skriver: 

- Hvorfor de vil stille til AU

- Hvilket verv de vil stille til

 

Dette er ikke obligatorisk, og det er ingen frist for når du må gjøre dette innen. 

Uformell tradisjon

24. april kl 17.00 

 

Resultatet fra valget offentliggjøres

Majoriteten av de som stiller til AU er medlem i en av de studentpolitiske listene. Jo flere stemmer listen AU-kandidatene er medlem i får i valget, jo sikrere er kandidatene på at de har en sjanse til å bli valgt av Studentparlamentet fordi de ofte får stemmene til representantene fra listen de er medlem i.

Hvert år er det kandidater som stiller til AU uten tilknytning til en liste. Erfaringen tilsier at det er like vanlig å bli valgt til AU uavhengig om du er med i en liste eller ikke. 

Formell dato

02. mai kl. 23.59

Frist for å fylle ut kandidatskjema hvis du vil bli vurdert av valgkomiteen. 

Valgkomiteens formål er å forberede og innstille til Studentparlamentet ved UiO sitt valg av arbeidsutvalg. Innstillingen skal legges til grunn i studentparlamentets forhandlingsmøte i forkant av konstituerende møte.

 

23. mai kl. 12.00 

 

Frist for å fylle ut kandidatskjema for å være med på sofaprat

Studentparlamentet har et skjema som AU-kandidater kan fylle ut. Svarene fra kandidatene som fyller ut skjemaet legges ut fortløpende på nettsidene til Studentparlamentet. 

 

NB: Bare kandidater som har fylt ut kandidatskjemaet er sikret deltakelse på utspørringene (se informasjon under). Det er likevel fullt mulig å stille til AU uten å ha fylt ut skjemaet eller deltatt på utspørringene: du kan også stille direkte under Studentparlamentsmøtet den 30. mai, selv om du ikke har fylt ut skjemaet. Alle oppfordres til å fylle ut kandidatskjemaet slik at sittende arbeidsutvalg kan sikre god kommunikasjon med de som ønsker å stille og slik at du får mulighet til å delta på utspørringene og være representert under forhandlingsmøtet. 

Formell dato

27. mai kl 18:00

 

Offentlige utspørringer

Arbeidsutvalget arrangerer en offentlig kandidatutspørring av alle kandidater i forkant av forhandlinger. Alle kandidater som har stilt til verv til arbeidsutvalget, inviteres til å delta. Offentlige utspørringer fungerer som en form for sofaprat eller panelsamtale. Utspørringene ledes av en ekstern ordstyrer, men studenter vil ha anledning til å sende inn spørsmål på forhånd. Å se på offentlige utspørringer skal være åpent for alle som ønsker. 

Formålet er å la listene få bli kjent med kandidatene til AU og gi alle listene og alle kandidatene like gode muligheter til å bli kjent, og en mulighet for kandidatene å fortelle hvem de er og hvorfor de ønsker å stille. Det er fokus på at intervjuene skal oppleves trygt og hyggelig.

Formell dato

29. mai kl 17.00

Forhandlinger/ forhandlingsmøte

Hver liste sender en representant til et møte for å samsnakke om hvem som skal velges til arbeidsutvalget på Studentparlamentsmøtet den 30. mai. AU-kandidater som ikke er medlem av en liste, kan sende en egen representant på sine vegne. Slik vil listerepresentantene forhandle på vegne av kandidatene som har tilhørighet til sin liste, og AU-kandidatene uten listetilhørighet vil ha en forhandler for seg til stede i møtet. Det er ikke mulig å forhandle på vegne av seg selv. 

 

Målet med møtet er at listene skal bli enige om hvem de skal stemme inn i AU slik at man oppnår kjønnsbalansen som er påkrevd og slik at man finner en sammensetning som legger til rette for at AU blir et godt team med utfyllende kompetanse. 
 

Forhandlingsmøtet fasiliteres av administrasjonen til Studentparlamentet slik at møtet finner sted under trygge rammer. Møtet skal bidra til at listene kan møtes på en måte som dekker behovet de har for å snakke sammen, samtidig som man blir enige om trygge rammer for samtalene slik at AU-kandidatene blir skjermet for ubehagelige opplevelser.

Formell dato

30. mai kl 17.00 - ca. 22.30 

Konstituerende møte i Studentparlamentet

(AU velges)

Representantene som ble valgt inn i Studentparlamentet under valguken 18.-24. april møtes til sitt første Studentparlamentsmøte. 

Det første møtet i Studentparlamentet kalles “konstituerende møte” fordi man velger nye personer for det kommende året, deriblant hvem som skal sitte i AU. 

Formell dato

11. - 13. juni U5-overlapp for avtroppende og påtroppende leder og nestleder (Oslo) Formell dato
13. - 16. juni NSO avspark (ca. 3 stk fra påtroppende AU). Gjøvik Formell dato
1. juli - 14. juli

Mellom 1. juli - 14. juli vil AU internt avgjøre ferieavvikling. I denne perioden vil AU også ha behov for å sette seg inn i relevante saker og lese dokumenter slik at man er forberedt til studiestart og møtene man skal delta i. I tillegg vil AU måtte forberede studiestart og promotering av Studentparlamentet. 

Uformell dato

15. juli - 26. juli

 

Overlapp

(Obligatorisk)

Alle som er valgt inn i AU for det kommende året MÅ delta på overlappsperioden. Her vil avtroppende AU ha opplæring med påtroppende AU slik at alle får den opplæringen som er nødvendig. 

 

Deltakelse på overlapp er obligatorisk for alle som blir valgt inn i AU og alle kandidater må planlegge slik at de kan delta på disse to ukene. 

 

Lørdag 20. juli og søndag 21. juli er det ikke obligatorisk aktivitet. 

Formell dato

1. august - 9. august

 

Studiestartsplanlegging

Planlegge studiestart. Travel periode.

Formell dato

Fyll ut kandidatskjema her!