UiO bør utrede forskning på psykedelika

Verden står overfor store utfordringer knyttet til menneskers mentale helse. Svært mange mennesker over hele verden sliter med alvorlige psykiske lidelser. Norge er intet unntak, og den nyeste SHoT undersøkelsen viser at 1 av 4 studenter i Norge har en alvorlig psykisk lidelse. For mange hjelper verken konvensjonell terapi eller medikamentbruk.

Samtidig pågår det forskning ved universiteter som Johns Hopkins University's School of Medicine og Imperial College London i Storbritannia som viser lovende resultater ved bruken av psykedeliske stoffers virkning for å behandle psykiske lidelser som er vanskelige å behandle med konvensjonelle medikamenter og terapi. Blant annet er MDMA akkurat nå i fase 3 forsøk godkjent av amerikanske FDA, og viser svært gode resultater som PTSD-behandling på mennesker som ikke har hatt effekt av annen behandling. Studier på bruk av psilocybin for depresjon har av FDA fått klassifiseringen «breakthrough therapy», noe som tilsier at behandlingen kan ha stort potensiale og får akselerert forsknings- og godkjennelsesprosess.

Som et ledd i denne viktige kampen bør UiO utrede for muligheten for å forske på psykedelika og eventuelt be de rette instansene om tillatelse til slik forskning slik at samfunnet kan lære mer om disse stoffene, deres virkning og deres potensielle rolle i å bistå arbeidet mot psykiske lidelser.

Vedtatt av Studentparlamentet ved UiO 22.09.19

Publisert 3. okt. 2019 08:27 - Sist endret 3. okt. 2019 08:27