Skjev kjønnsbalanse på UiO

Hovedopptaket til høyere utdanning viser at 25 studieprogrammer på UiO kan få en ikke tilfredsstillende kjønnsbalanse (mellom 20-30% representasjon av et kjønn). 13 studieprogrammer på UiO kan få kritisk dårlig kjønnsbalanse (>20% representasjon av et kjønn). Samlet sett betyr dette at to av fem studieprogrammer på UiO kan få for skjev kjønnsstatistikk hvis årets opptak blir norm.

-Dette viser hvordan kjønnsroller fortsatt spiller en avgjørende rolle når unge velger utdanning. Kvinner er overrepresentert innenfor språkfag og menn er overrepresentert innenfor informatikkfag, trekker Jens Lægreid fram, leder for Studentparlamentet ved UiO.

-Kjønnskvoter bør innføres der det er overrepresentasjon av ett kjønn dersom det er yrkesrelaterte grunner til det. I tillegg bør fagmiljøer få mulighet til å kvotere inn menn dersom man mener det er behov for det, krever Jens Lægreid.

Den nye likestillingsloven åpner for kvotering av menn, dette bør UiO benytte seg av slik at man kan skape et mer likestilt helsevesen og skoleverk.

-Det er viktig å ta tak i dette for at ikke kjønnsrollene skal reprodusere seg til neste generasjon. Derfor er det viktig at en legger til rette for at unge vokser opp i et samfunn der det finnes kvinnelige realfagslærere og mannlige språklærere, og at det er mulig å få snakke med en mannlig psykolog, sier Lægreid.

Publisert 24. okt. 2017 10:09 - Sist endret 24. okt. 2017 10:09